Tallinna linna südames, kus juba sajand tagasi käis vilgas kauplemine, kuhu kerkis Nõukogude Eestis vabaduse sümboliks ja nii mõnegi miljonäri esimeseks tööpaigaks olev hotell koos oma legendaarse kulinaariakauplusega, avati 20 aastat tagasi värvikate pidudega ning kahe Eesti ja Soome parlamentide esimeeste kõnede saatel Viru Keskus.

Aja jooksul on keskus üha enam linnaga ühendunud, kujunedes nii selle sisetänavaks kui ka peatuse, maitsva lõuna, iluteenuse nautimise või poekülastuse paigaks ligi 40 000 inimesele päevas. Keskuses töötab iga päev pea 900 inimest ja nende jõupingutused tunnustati „Kiida teenindajat“ kampaanias Eesti parimaks teenindusorganisatsiooniks 2024.

Kaubanduskeskused ei kao kuhugi

„20 aastaga märgilisest kevadest, kui Eesti liitus Eroopa Liiduga ning avati Viru Keskus, on ühiskonnas toimunud märkimisväärsed muutused. Pea kümme aastat on kõneldud füüsilise kaubanduse kadumisest uute tarbimismudelite saabumisel. Meie Viru Keskuses näeme, et inimestele kui sotsiaalsetele olenditele meeldivad endiselt kogemused, seega kvaliteetne tänapäevane füüsiline kaubandus heas asukohas ei ole kindlasti hääbumas, vaid hoopis vastupidi,“ sõnas Viru Keskuse tegevjuht Gertti Kogermann.

Küll aga on kasvanud nõuded mugavusele ning aina enam soovib klient peale toote ka teenused ühest kohast mugavalt kätte saada. „Kui 20 aastat tagasi peeti spordisaali olemasolu keskuses tippinnovatsiooniks, siis tänaseks oodatakse ühelt keskuselt palju enamat. Kvaliteetse poodlemise kõrval soovib klient võimalust maitsvaks eineks, iluteenuste tarbimiseks või lihtsalt mugavat kohta, kolmandat ruumi, oma kodu ja töökoha vahel. Äsja uuenduskuuri läbinud Viru Keskuses on kõik need võimalused olemas. Kõikidele lisandunud võimalustele vaatamata on endiselt meie tugevuseks parim valik rahvusvahelisi moebrände,“ märkis Kogermann.

Mullu uuendati sisemust, nüüd aga välimust

20 aasta jooksul on Viru Keskust külastatud 252 miljonit korda, mis tähendab iga eestlase kohta sadu kordi. „20 aastat tagasi alustasime tööd kui klassikaline kaubanduskeskus, kuid täna jätkame seda modernse linnasüdamena. Eelmisel aastal lõpetasime oma ajaloo suurima sisemise uuenemise, kui sellel teekonnal on meil ees veel palju uudiseid: ühendame ennast rohkem Tammsaare pargiga, nüüdisajastame oma välisfassaade kõikidel külgedel ja seda kõike kvaliteetsema ruumikogemuse loomiseks,” ütles Kogermann.

Viru Keskus on läbi oma ajaloo olnud märgatud erinevatel erialastel ja loovkonkurssidel. Nii võideti kohe avamise aastal 2004 aasta kaubandusteo auhind ning märgiliselt tunnustati Viru Keskust aasta kaubandusteo tiitliga ka eelmisel, 2023. aastal, peale sisemiste uuendustööde lõppu. Loovkonkursilt Kuldmuna on läbi aastate koju toodud 52 auhinda.